Туреччина погрожує вийти з митного союзу з ЄС

Четвер, 6 листопада 2014, 10:36

Туреччина може вийти з митного союзу з ЄС, якщо її інтереси не враховуватимуть під час переговорів ЄС та США щодо вільної торгівлі.

Про це заявив міністр Туреччини з питань відносин з ЄС Волкан Бозкир під час свого візиту до Норвегії, пише турецька версія EurActiv.

Зона вільної торгівлі між ЄС та США, за його словами, зробить турецький ринок незахищеним.

За словами міністра, при укладенні угоди про митний союз Туреччини з ЄС в 1995 році до неї не було включено статтю про те, що угоди між ЄС та іншими державами не поширюються на Туреччину.

Отже, країни, які отримують режим вільної торгівлі з ЄС, можуть експортувати в Туреччину товари з нульовою митною ставкою.

Тому, зазначає Бозкир, якщо американські товари будуть надходити на турецький ринок без мит, це може призвести до падіння ВВП Туреччини на 3-4%.

"Якщо договір ЄС з США про трансатлантичне та інвестиційне партнерство буде підписаний, і Туреччина при цьому виявиться незахищеною, то ми будемо змушені заморозити наше членство в митному союзі з ЄС", - сказав Бозкир.

Нагадаємо, ЄС та США оголосили про початок офіційних переговорів щодо укладання трансатлантичної угоди про вільну торгівлю в липні 2013 року.

Ця угода стане найбільшим торговим договором в історії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.