ЄС: РФ має виконати свої зобов'язання і вивести війська з України

Неділя, 9 листопада 2014, 21:18

Європейський Союз закликає Росію вивести свої війська з території України.

Про це йдеться у заяві верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні.

"Вкрай важливо не допустити повторного загострення військових дій. Усі сторони мають продемонструвати максимальну стриманість, суворо дотримувати своїх зобов'язань у  рамках Мінського протоколу та меморандуму та розпочати конструктивний діалог з пошуку мирного рішення конфлікту, яке буде засновано засноване на повазі до незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України", - наголошується у заяві Могеріні.

"Я закликаю Російську Федерацію повністю виконувати свої зобов'язання в цьому сенсі, в тому числі - шляхом припинення подальшого пересування зброї і військових з її території на територію України, а також забрати будь-які війська, зброю і спорядження, які знаходяться під її контролем з території України", - зазначено у заяві. 

При цьому верховний представник ЄС закликала Росію чинити тиск на терористів, щоб вони дотримувалися умов угоди, укладеної в Мінську.

Як відомо, представники місії ОБСЄ в Україні у своїй доповіді про ситуацію на сході заявили, що у Донецьку та Макіївці  зафіксовано колони важкої техніки та  танків.

Перетин українського кордону підкріпленням з РФ було зафіксовано 6 листопада. Тоді формування сепаратистів отримали з Росії підтримку військовослужбовцями та озброєнням, у т.ч. - 32 танки і самохідні артилерійські установки. 

У свою чергу в НАТО констатували збільшення чисельності російських військ на кордоні з Україною.

"Якщо факт перетину кордону підтвердиться, це буде ще одним доказом агресії Росії і прямої залученості до дестабілізації ситуації в Україні", - заявив представник Альянсу.

У свою чергу глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що російських військових та озброєння немає на сході України.

Українська правда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.