Норвегія опублікувала відео небезпечних маневрів російського винищувача

Відео
Вівторок, 2 грудня 2014, 08:43

Збройні сили Норвегії опублікували відео, на якому показано, як російський винищувач МіГ-31 проходить занадто близько від норвезького F-16.

На відео видно, як російський МіГ-31 несподівано "підрізає" один з двох норвезьких літаків, надісланих для перехоплення в небі в міжнародному повітряному просторі на північ від Норвегії, пише The Wall Street Journal.

"Що за чорт?" - каже пілот норвезького F-16, ухиляючись від Міг-31, що пройшов на відстані ближче 20 метрів.

Капітан об'єднаного штабу Збройних сил Норвегії Бріньяр Стурдал відмовився сказати, коли саме відбувся цей інцидент.

Проте, за його словами, подібні небезпечні маневри є досить рідкісними.

"Могло б бути зіткнення літаків", - сказав він.

"Пілот мав спонтанну реакцію на відео, його коментар і відволікаючий маневр вказують на те, що такі дії є небажаними... ми не знаємо, чи це була помилка російського пілота, чи ознака більш агресивної поведінки росіян", - додав Стурдал.

Згідно з повідомленням міністерства оборони Норвегії, норвезькі F-16 піднімалися в небо для перехоплення російських літаків 41 раз минулого року та 43 рази цього року.

Для порівняння: 2005 року було лише 16 таких випадків.

"Я не думаю, що є особливі підстави для занепокоєння, але ми, звичайно, моніторимо активність (російських літаків. - Ред.)", - заявила міністр оборони Норвегії Іне Еріксен Сорейде.

"Росія, як і всі інші, повинна дотримуватися міжнародних авіаційних законів і правил. Неприпустимо, щоб російські літаки, створювати небезпечні ситуації в європейському повітряному просторі", - додала вона.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Норвегія виявила біля своїх кордонів новітній російський бомбардувальник.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.