Нова воєнна доктрина РФ: діалог з НАТО і нова модель безпеки

П'ятниця, 26 грудня 2014, 16:08

Оновлена воєнна доктрина РФ, підписана президентом Володимиром Путіним, декларує готовність РФ відновити співпрацю з НАТО.

Це випливає з тексту доктрини, опублікованого 26 грудня на офіційному сайті президента РФ

Одним з "основних завдань Російської Федерації зі стримування і запобігання військових конфліктів", згідно з доктриною, є "підтримка рівноправного діалогу у сфері європейської безпеки з Європейським союзом і НАТО, сприяння побудові в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні нової моделі безпеки, заснованої на колективних позаблокових засадах".

Втім, з доктрини не випливає, що в Москві вважають ймовірним такий варіант.

У документі відсутній перелік країн або організацій, які РФ вважає своїми супротивниками, однак більшість згадок НАТО в тексті документа свідчать про те, що в Росії вважають альянс своїм ключовим противником.

Так, у блоці "Основні зовнішні військові небезпеки" НАТО присвячений перший пункт.

Головною зовнішньою небезпекою у РФ вважають "нарощування силового потенціалу Організації Північноатлантичного договору та наділення її глобальними функціями, реалізованими на порушення норм міжнародного права, наближення військової інфраструктури країн-членів НАТО до кордонів Російської Федерації, в тому числі шляхом подальшого розширення блоку".

Також серед небезпек згадано "розгортання (нарощування) військових контингентів іноземних держав (групи держав) на територіях держав, суміжних з РФ... для політичного і військового тиску на Російську Федерацію".

Як відомо, після агресії РФ проти України альянсу суттєво збільшив військову присутність в балтійських державах.

Також Росія критикує наміри НАТО розгорнути систему протиракетної оборони на кордонах з РФ.

Теза про "створення нової моделі безпеки", згадана серед завдань РФ, не набула розвитку в тексті доктрини.

Як раніше повідомляла "Європейська правда", РФ у документі також описала схему свого нападу на Україну, зазначивши, що це - типові ознаки ведення війни в сучасних умовах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.