Білорусь може розпочати безвізовий діалог з ЄС

Понеділок, 12 січня 2015, 11:30

Білорусь може зробити перший крок до безвізового діалогу з ЄС.

Про це пише Euobserver з посиланням на представників головуючої в Раді ЄС Латвії.

Як зазначається, минулого тижня міністр закордонних справ Латвії Едгарс Ринкевичс заявив, що є деякі "нові можливості" у відносинах з Білоруссю, зокрема, перспектива розпочати переговори щодо безвізового режиму з ЄС.

Глава МЗС Латвії наголосив, що переговори про лібералізацію візового режиму "також стосуватимуться громадянських свобод, щодо яких у ЄС є побоювання".

Водночас, як підкреслив державний секретар зовнішньополітичного відомства Андрейс Пілдеговічс, звільнення політичних ув'язнених є запорукою позитивного рішення щодо початку діалогу в напрямку лібералізації візового режиму.

"Ми не будемо переглядати нашу позицію щодо політичних в'язнів. Вони повинні бути звільнені, троє залишаються за ґратами на даний момент. Ми продовжуємо тиск на Білорусь щодо їх звільнення і те ж саме стосується і ставлення до меншин", - сказав він.

Латвійський дипломат Юріс Пойканс, який відповідає за політику Східного партнерства, зі свого боку, зауважив, що  найбільшою проблемою в  питанні безвізового діалогу є включення власників дипломатичних паспортів на першому етапі переговорів.

"Вони хочуть мати такий же Формат, як Азербайджан та Вірменія, які почали переговори щодо лібералізації візового режиму. Але у випадку з Білоруссю, нам доведеться змінити мандат, так як він в даний час не включає власників дипломатичних паспортів", - сказав він.

"Білорусь хоче бути представлені на Ризькому саміті (Східного партнерства. - Ред.) на найвищому рівні", - відзначив Пойканс.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: