Білорусь першою головуватиме в Євразійському економічному союзі

Понеділок, 22 грудня 2014, 16:55

Білорусь стане першою країною, яка головуватиме в Євразійському економічному союзі.

Про це йдеться в матеріалах прес-служби президента РФ до завтрашнього засідання в Москві Вищої Євразійської економічної ради - головного органу Євразійського економічного союзу, що  створюється з 1 січня 2015 року, передає УНІАН.

"Планується затвердити рішення про країну-голову Євразійського економічного союзу в 2015 р. (з 1 січня по 31 грудня). Відповідно до договору про ЄАЕР (передбачає призначення голів у порядку російського алфавіту), наступного року ним має стати Білорусь (потім, у 2016 р. - Казахстан)", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що на засіданні будуть розглянуті питання взаємодії ЄАЕС з зарубіжними партнерами.

У прогресивній стадії, як зазначається,  перебувають переговори про створення зони вільної торгівлі з В'єтнамом.

Також сформовано експертні групи з підготовки аналогічних угод з Ізраїлем, Індією і Єгиптом. Найближчим часом планується підписати меморандуми про співробітництво з Асоціацією держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) і Південноамериканським спільним ринком (МЕРКОСУР).

За інформацією прес-служби Кремля, на порядку денному саміту - ухвалення ряду інших важливих рішень.

Зокрема - про єдині принципи і правила обороту лікарських засобів і медичних виробів. Ці документи ляжуть в основу спільного для всього Євразійського економічного союзу ринку фармацевтичної і медичної продукції, що створюється з 2016 р

Президенти також мають схвалити перелік тих секторів послуг, де єдиний ринок почне функціонувати вже з перших днів роботи Союзу.

До нього увійдуть - будівництво, сільське господарство, оптова і роздрібна торгівля, готельний і ресторанний бізнес, транспортування і обробка вантажів тощо.

Також буде узгоджено список секторів, де процес лібералізації здійснюватиметься поступово - 29 секторів послуг, включаючи рекламний бізнес, аудиторські послуги, науково-дослідну діяльність.

Нагадаємо, договір про Євразійський економічний союз було підписано президентами Росії, Білорусі й Казахстану 29 травня 2014 року в Астані.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.