Європарламент закличе країни ЄС надати Україні зброю - документ

Середа, 14 січня 2015, 15:02

Наразі немає жодних обмежень для постачання країнами-членами ЄС зброї Україні.

Про це йдеться в тексті спільної резолюції Європарламенту щодо України, який має у власному розпорядженні "Європейська правда".

"Європарламент нагадує, що 16 липня Рада ЄС скасувала ембарго на постачання зброї Україні і таким чином наразі немає якихось заперечень, у тому числі правових обмежень для держав-членів надавати озброєння Україні, зокрема, на підставі договору про оренду", - йдеться в тексті резолюції.

"Європарламент вважає, що ЄС повинен вивчити способи підтримки українського уряду задля  зміцнення оборонного потенціалу України  і захисту її зовнішніх кордонів, базуючись на досвіді трансформації збройних сил країн-членів ЄС, які входили до колишньої Організації Варшавського договору, особливо в рамках вже наданої навчальної підготовки збройним силам в інших частинах світу", - говориться в документі.

Окрім того, як повідомляється, ЄП підтримує існуючі поставки нелетального обладнання Україні.

В іншому пункті резолюції також відзначається прийняття ВР закону, який скасовує позаблоковий статус України.

"Європарламент підтримує президента Петра Порошенко, який заявив, що Україна зараз терміново повинна зосередити увагу на політичних, економічних і соціальних реформах, і відзначив, що вступ до НАТО - це питання, яке повинне бути винесене на Всеукраїнський референдум на більш пізній стадії", - йдеться в тексті документа.

Окрім того, в резолюції підкреслюється, що наближення України до ЄС стоїть окремо від питання вступу до НАТО.

Нагадаємо, раніше депутат Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський заявив, що Захід повинен поставити Україні ту кількість зброї, яка зрівняла б її шанси у війні з Росією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.