Шефчович: "Турецький потік" порушує контракт, транзит має бути через Україну

Понеділок, 19 січня 2015, 13:02

Існує чіткий контракт на поставки газу з Росії до Європи, в якому вказані точки прийому палива на кордонах, тому рішення "Газпрому" перенаправити поставки газу до турецько-грецького кордону є порушенням чинних домовленостей.

Про це сказав заступник голови Єврокомісії з Енергетичного союзу Марош Шефчович в інтерв'ю РБК.

За його словами, ЄС є найбільшим імпортером енергії у світі, щорічно сплачуючи за неї 400 млрд євро, і для нього важливе дотримання контрактів.

"Ми гарний покупець, платимо вчасно, у твердій валюті, ми завжди дотримуємося умов контрактів. Тому я був так здивований (рішенням щодо "Турецького потоку". – Ред.)" - сказав Шефчович.

"Ми повинні ще проаналізувати це рішення, але я думаю, що воно порушує чинні контракти, в яких чітко обумовлено, куди повинен доставлятися газ. І це не кордон Туреччини з Грецією", - додав він.

За словами Шефчовича, виключати Україну з системи поставок газу до ЄС не є справедливим і економічно обгрунтованим, оскільки лишаються значні обсяги газу, які не можна поставити через Туреччину. На його думку, це призведе до складної ситуації як в Україні, так і в країнах Центральної Європи.

Якщо у ЄС був розроблений план щодо "Південного потоку", то щодо побудови інфраструктури і газогону до грецько-турецького кордону таких планів ще немає.

"Звичайно, ми розраховуємо на "Південний газовий коридор", що передбачає доставку газу з Азербайджану через Туреччину та Грецію і потім на північ", - зазначив він.

Однак, за його словами, рішення щодо "Турецького потоку" може поставити під сумнів імідж "Газпрому" як надійного постачальника.

Нагадаємо, глава "Газпрому" Олексій Міллер під час першого візиту до Росії нового заступника голови Єврокомісії з енергетики Мароша Шефчовича заявив, що транзит газу до Європи, який здійснюється через Україну, буде перенаправлений.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: