РФ погрожує вийти з Ради Європи

Четвер, 22 січня 2015, 11:47

Росія може поставити питання про своє членство в Раді Європи, якщо його Парламентська асамблея (ПАРЄ) не поверне повноваження російської делегації.

Про це заявив спікер Держдуми Сергій Наришкін в інтерв'ю газеті Коммерсант.

"Ми цінуємо Парламентську асамблею, Раду Європи (РЄ) насамперед як широкий міжнародний майданчик для відкритого діалогу з актуальних питань. Але якщо ми й далі будемо позбавлені можливості вести такий відкритий діалог, то за що ж нам ще цінувати цю організацію?", - зауважив він.

"Тоді постає питання про зупинення нашої роботи в ПАРЄ як мінімум на рік. І якщо протягом цього року не буде прийнято інше рішення, то буде піднято питання про членство Росії в Раді Європи", - сказав Наришкін, назвавши таку перспективу реальною.

На питання про те, чи можливий вихід з Ради Європи вже в цьому році, якщо делегацію знову позбавлять прав, спікер Держдуми відповів, що це "питання тактики".

"Я думаю, що тактика, яка обрана нами, правильна. Вона більш виважена і більшою мірою відповідає поведінці великої поважаючої себе країни, яка щиро бажає вести діалог з усіма, в тому числі на Європейському континенті", - сказав він.

Водночас наришкін запеерчив інформацію, що РФ відмовиться від виплати свого внеску в РЄ у відповідь на санкції проти неї.

"Ми є членом РЄ і в цій якості виконуємо всі свої зобов'язання, включаючи фінансові", - сказав він.

Як повідомлялося, що група депутатів ПАРЄ оскаржить повноваження делегації РФ.

Водночас, як відомо,  в Росії очікують скасування санкцій у січні.

Зокрема,  за словами глави делегації РФ в ПАРЄ Олексія Пушкова, 4 з 5 лідерів політичних груп асамблеї сьогодні виступають за скасування санкцій щодо делегації Росії.

Водночас доповідач щодо Росії в моніторинговому комітеті асамблеї Андреас Гросс заявив, що більшість членів ПАРЄ готові відновити РФ в правах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.