В Греції розпочалися парламентські вибори. Лідирує проросійська партія

Неділя, 25 січня 2015, 09:49

У Греції в 07.00 ранку за місцевим часом почалися дострокові парламентські вибори.

Про це повідомляє видання Kathimerini.

Виборчі дільниці будуть відкриті до 19.00 за місцевим часом, після чого очікується оприлюднення результатів екзит-полів. Приблизно в 21.30 повинні бути оголошені перші результати, фінальні результати виборів мають з’явитись у понеділок вранці.

У виборах можуть взяти участь приблизно 9 млн 909 тис. громадян країни. Їм пропонується обрати на чотирирічний термін 300 членів однопалатного парламенту з 18 партій і чотирьох передвиборчих об'єднань, допущених до виборів.

Згідно з результатами опитувань, перемогу на виборах отримає ліва опозиційна партія СІРІЗА, яка значно випереджає правоцентристську "Нову демократію" прем'єр-міністра Антоніса Самараса.

Варто зазначити, що СІРІЗА пообіцяла домагатися від кредиторів списання більшої частини державного боргу Греції і відмовитись від політики жорсткої економії. Такі кроки можуть призвести до виходу Греції з єврозони.

Крім того, СІРІЗА обіцяла переглянути і політику санкцій щодо Росії у бік їх скасування.

Більше про наслідки перемоги СІРІЗИ - у статті на Європейській правді "Вибори в Греції – три поганих сценарії для Європи і для України"

В неділю Антоніс Самарас назвав нинішні вибори вирішальними для майбутнього Греції і висловив сподівання, що виборці підтримають європейський вибір країни.

"На цих виборах вирішується, чи ми обираємо силу, впевненість, безпеку, або ж ми обираємо пригоди" - зазначив він.

Вибори до парламенту Греції проходять за "посиленою пропорційною системою": партії, які подолали тривідсотковий бар'єр, ділять між собою 250 місць, а партія, що набрала найбільшу кількість голосів, отримує в якості бонусу 50 місць.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.