В Освенцимі відбуваються заходи з нагоди 70-ї річниці звільнення в’язнів

Фото
Вівторок, 27 січня 2015, 14:43

У Польщі сьогодні відбулася церемонія покладання квітів та запалення поминальних свічок на території меморіального комплексу в колишньому концентраційному таборі "Аушвіц".

У церемонії, приуроченій до 70-річчя звільнення табору радянськими військами, взяли участь близько сотні колишніх в'язнів табору, яких супроводжував президент Польщі Броніслав Коморовський.

Ювілей звільнення концтабору в Освенцимі загострив напружені відносини між Україною і Польщею з одного боку та Росією з іншого. Президент Росії Володимир Путін відмовився від візиту до Освенцима, речник російського лідера пов’язав це з тим, що Путін не отримав запрошення на меморіальні заходи.

Уряд Польщі вирішив не надсилати запрошення, але замість цього попросив, щоб глави держав повідомили польській владі про свій намір бути на цьому заході.

Президент України Петро Порошенко зголосився до участі в церемонії.

Фото - wyborcza.pl 
 
 
 

Нагадаємо, міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина заявив, що концтабір в Освенцимі звільняв Перший Український фронт і українці.

МЗС Росії відреагувало на цей вислів тим, що закликало Польщу "припинити знущатися над історією" і в "антиросійській істерії доходити до неповаги до пам'яті тих, хто звільняв Європу в роки Другої світової війни".

Глава відомства Сергій Лавров назвав висловлювання свого колеги "блюзнірськими і цинічними".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.