Литва розглядає можливість зупинки трансляції двох російських телеканалів

Понеділок, 5 січня 2015, 17:15

Ретрансляція російських телеканалів "РТР-Планета" і NTV Mir Lithuania може бути зупинена на термін до року.

Про це заявив глава Комісії по телебаченню і радіомовленню Литви Едмундас Вайтекунас, пише Delfi.lt.

"Тимчасова зупинка окремих програм тривала три місяці. Зараз буде зупинка всього каналу, оскільки є повторні порушення, це, я вважаю, має бути на довший термін. Висловлю свою особисту думку - на два роки, можливо, занадто довгий термін. Я думаю, що до року", - сказав він у понеділок.

Як повідомляється, цього тижня Комісія продовжить розгляд питання про повну зупинку трансляцій двох телеканалів, а також обмеження показу частини програм телеканалу Ren TV Baltic (Lietuva), який вперше порушив закон.

У комісії виникли підозри в тому, що при створенні цих програм не дотримувалися принципів журналістської етики, а поширювана в них інформація розпалювала ворожнечу, оскільки надавалася тенденційно, бездоказово, намагалася налаштувати глядача у певному ключі, можливо, для розпалювання війни або ворожнечі.

За словами Вайтекунаса, закони не передбачають конкретного терміну в разі повторних порушень, йдеться лише про те, що заборона може бути застосована, і що санкції повинні бути тимчасовими.

Рішення комісія прийме після того, як будуть реалізовані всі чотири умови: встановлено повторне порушення, буде представлений висновок інспектора з журналістської етики, пройдуть обов'язкові переговори з самими трансляторами, а також про порушення буде поінформована Єврокомісія.

Глава литовської комісії зазначив, що обов'язкові переговори з транслятором, швидше за все, пройдуть у письмовій формі.

"Нашою вимогою є визнання, що поширювана інформація була тенденційною, такою, що розпалює ворожнечу і все інше, як встановлено у висновках - щоб це спростування було оприлюднено. Якщо переговорів не буде, тоді ми приймемо рішення, і все", - сказав Вайтекунас.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.