У Вільнюсі закінчили розслідування штурму телецентру 1991 року

Четвер, 13 листопада 2014, 11:41

У Вільнюсі завершили досудове розслідування у справі про штурм радянськими військовими міської телевежі та будівлі телевізійного комітету, що стався 13 січня 1991 року.

Про це повідомляє Delfi.

Зазначається, що у справі проходять 69 осіб - громадяни Росії, України і Білорусі, більшість з яких переховуються від кримінального переслідування за кордоном. Тому на їхнє затримання видано європейські ордери, підозрювані оголошені в міжнародний розшук.

Рішення завершити розслідування було прийнято після того, як прокурори переконалися, що під час розслідування зібрано достатньо даних, які обґрунтовують провину підозрюваних у скоєнні військових злочинів і злочинів проти людяності.

Учасники процесу - підозрювані, їхні захисники, потерпілі, цивільні позивачі або їхні представники - можуть ознайомитися з матеріалами розслідування до 12 травня 2015 року. Потім справу з обвинувальним актом буде передано до суду.

Під час спроби штурму радянськими військовими у ніч на 13 січня 1991 року телевежі у Вільнюсі та будівлі телевізійного комітету загинули 14 людей, сотні отримали поранення.

Прокуратура зазначає, що істотний поштовх у розгляді справи надали поправки до закону, які набрали чинності в 2000-2001 роках. Ці зміни полегшили застосування кримінальної відповідальності за злочини проти людства і військові злочини й передбачили можливість завершити досудове розслідування без участі підозрюваного.

Злочини проти людяності і військові злочини не мають терміну давнини.

Європейський ордер на арешт (EAW) діє на території всіх держав-членів ЄС. Законодавство про європейський ордер на арешт передбачає екстрадицію протягом 90 днів з моменту арешту або протягом 10 днів, якщо затримана особа дає згоду на екстрадицію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.