"Газпром" відмовляється від продукції з країн, що підтримали санкції проти РФ

Вівторок, 17 лютого 2015, 09:35

Російський газовий монополіст "Газпром" шукає в Росії заміну іноземним постачальникам, у яких закуповує продукцію не менш ніж на $2,5 млрд на рік.

Повністю замістити імпорт не вдасться, вважають експерти, пише газета "Ведомости".

За даними видання, рада директорів "Газпрому" 4 лютого внесла відповідну поправку до положення про закупівлі.

Близьке до "Газпрому" джерело підтвердило виданню наявність такого списку. За його словами, програма "розроблена стосовно виробників тих країн, які запровадили або підтримали санкції проти Росії".

Згідно з нововведенням, вироби з металу і машинобудівна продукція, у тому числі автомобілі, сільськогосподарська продукція, дорожньо-будівельна та комунальна техніка, будуть закуповуватися тепер переважно у російських виробників, "за винятком випадків відсутності виробництва в Росії зазначених товарів та їх аналогів".

Видання зазначає, що програма імпортозаміщення стартувала в "Газпромі" ще в кінці минулого року. В наявному у компанії списку для заміщення значиться 410 іноземних постачальників з 20 країн, більше чверті з яких - компанії з США, Німеччини, Франції, Великобританії та Японії.

Серед них, наприклад, Siemens, Motorola, Schlumberger, Weatherford, Baker, Schneider Electric, MAN Turbo, Kenwood, Sumitomo, Kawasaki, Caterpillar та інші.

Відзначимо, що в список на заміщення потрапили і постачальники з країн, які не підтримали санкції. Так, у ньому фігурують також білоруське ЗАТ "Гідродинаміка", ізраїльська Ormant, виробники труб з Індії Corus і Welspum та Аргентини - Tinaris.

До списку також включені українські "Зоря-машинпроект" та "Ікор".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: