Чеські фірми постачали зброю в Україну - ЗМІ

Середа, 18 лютого 2015, 16:36

Низка чеських фірм з виробництва зброї поставляли свою продукцію в Україну, користуючись дозволами міністерства промисловості і торгівлі Чехії.

Про це повідомляє чеський портал idnes.cz.

Насамперед мова йде про компанію "CZ Hermex", що спеціалізується на виробництві стрілецької зброї.

"Ми мали завершити торгівлю і припинити поставки зброї і боєприпасів українському покупцеві. Міністерство промисловості і торгівлі в минулу п'ятницю вирішило відкликати нашу експортну ліцензію", - сказав юрист фірми Радек Ондруш.

За інформацією видання, ліцензія на постачання зброї Україні була вперше видана чеській фірмі у другій половині 2013 року, і "CZ Hermex" вивезла туди "озброєння на сотні тисяч доларів".

За словами Еміля Маркупа, одного з власників компанії, останні поставки зброї здійснювалися в кінці минулого року. Він додав, що знає ще, як мінімум, "про три чеські фірми, що поставляли в Україну зброю".

Які конкретно типи озброєнь "CZ Hermex" поставляла в Україну, видання не повідомляє. У Міністерстві промисловості Чехії підтвердили призупинення ліцензій. "За пропозицією Міністерства закордонних справ, ми призупинили три ліцензії на експорт військової техніки в Україну", - повідомили в прес-службі.

Видання зазначає, що експорт зброї в Україні може призвести до міжнародних проблем для Чехії, адже порушується ембарго на постачання зброї в Україну, яке ЄС проголосила в лютому минулого року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.