Глава МЗС Польщі: в РФ зробили з моїх слів про Освенцим бурю в склянці води

Понеділок, 2 лютого 2015, 11:13

Міністр закордонних справ Польщі каже, що росіяни зробили бурю в склянці води з його слів про те, що Аушвіц-Біркенау звільняли українці.

Про це він сказав в інтерв’ю на радіо RMF24.

"Я б не називав це конфліктом. Це буря в склянці води. Причому включена у нинішній російсько-український конфлікт" - сказав він.

"В очах російської пропаганди українці – фашисти, бандери, СС Галичина. Це звісно історична правда, як і те, що в 60-й армії, яка визволяла південь Польщі і Аушвіц, було дуже багато українців. Про це я хотів сказати, і тільки про це" - наголосив він.

За його словами, в жодному випадку не йшлося про якусь антиросійську фобію, він просто констатував факт і навіть документи Міноборони РФ це підтверджують.

Як зазначив Схетина, його слова про те, що концтабір визволяли саме українці були обумовлені саме питанням ведучого.

"Запитали, чому Путіна не буде на відзначенні, а Порошенко буде… Я хотів пояснити, що не тільки російські солдати, а й українці, казахи, татари брали у цьому участь" - підкреслив він.

За словами міністра, наразі більш актуальним видається майбутнє відзначення 70-ї річниці перемоги над фашизмом.

"Важко уявити, що країна, залучена у військовий конфлікт в Україні, була господарем святкувань з нагоди закінчення Другої світової війни" - зазначив Схетина.

Нагадаємо, у середу міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина заявив, що концтабір в Освенцимі звільняв Перший Український фронт і українці.

Міністерство закордонних справ Росії відреагувало на цей вислів тим, що закликало Польщу "припинити знущатися над історією" і в "антиросійській істерії доходити до неповаги до пам'яті тих, хто звільняв Європу в роки Другої світової війни". Глава відомства Сергій Лавров назвав висловлювання свого колеги "блюзнірськими і цинічними".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.