Греція пропонує план реструктуризації боргу за облігаціями

Вівторок, 3 лютого 2015, 10:45

Грецький уряд представив пропозиції щодо реструктуризації боргу шляхом прив’язки його до облігацій, що дозволить припинити конфронтацію Греції з кредиторами і уникнути списання боргів.

Про це міністр фінансів Греції Яніс Варуфакіс сказав в інтерв’ю Financial Times.

За його словами, уряд готовий припинити наголошувати на необхідності списання 315 млрд боргу. Скоріше він буде просити про "меню боргових свопів" для полегшення тягаря, зокрема про два типи нових облігацій.

Перший тип, прив’язаний до номінального економічного зростання, замінить європейські стабілізаційні позики, другий тип, який Варуфакіс називає "вічними бондами, замінить грецькі бонди, які знаходяться у власності ЄЦБ.

За словами міністра, прийняття його пропозиції дозволить відмовитись від часткового списання боргу, що є політично неприйнятно для Німеччини і інших країн-кредиторів.

"Моя пропозиція до партнерів – те, що ми зводимо разом первинний профіцит бюджету і програму реформ. Допоможіть нам реформувати нашу країну і дайте нам фіскальний простір, інакше ми і далі будемо задихатися і станемо радше деформованою, а не реформованою Грецією", - сказав Варуфакіс.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що канцлер ФРН Ангела Меркель виключила можливість нового списання боргів Греції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.