План Меркель і Олланда передбачає позаблоковість та федералізацію - Figaro

Оновлено
П'ятниця, 6 лютого 2015, 10:54

План канцлера Німеччини Ангели Меркель та президент Франції Франсуа Олланда щодо врегулювання конфлікту на Донбасі передбачає позаблоковість та федералізацію України.

Про це пише французьке видання Le Figaro з посиланням на власні джерела.

"Мірилом успіху Ангели Меркель і Франсуа Олланда залишається повага до Мінської протоколу та ефективне здійснення кожного з дванадцяти пунктів, в тому числі виведення російських військ з України і припинення постачання зброї сепаратистам",  - пише видання.

"Але це ще не все. Згідно з попередньою інформацією, франко-німецький план врегулювання має забезпечити нейтралітет України і "федеральне рішення", що заморозить конфлікт на сході",  - пише ЗМІ.

Варто зауважити, що про можливі поступки сепаратистам, зокрема територіальні, писало і німецьке видання Süddeutsche Zeitung.

Проте згодом уряд ФРН заперечив цю інформацію. "Територіальні питання не є предметом переговорів між Порошенком, Олландом та Меркель",  - відзначив представник уряду, після чого Süddeutsche Zeitung відкоригував свою статтю на сайті.

Водночас, як пише Le Figaro, те, що Ангела Меркель погодилася провести переговори, "дає підстави для оптимізму", оскільки саме з ініціативи канцлера Німеччини, за інформацією ЗМІ, було скасовано зустріч 15 січня в Астані в нормандському форматі.

"Франція наполягала, що зустріч повинна відбутися в будь-якому випадку, а підтримувати діалог з Росією необхідно навіть за відсутності результатів", - відзначило джерело видання.

Як пише французька газета, європейці стурбовані тим, що питання постачання зброї україні набуває все більшого значення та посилює роль США.

"Європейський Союз зацікавлений в тому, щоб затвердити себе в якості єдиного співрозмовника Кремля", - відзначив високопоставлений чиновник ЄС в коментарі виданню.

Водночас народний депутат Сергій Лещенко повідомив, що представник американської адміністрації заявив йому, що бачив на власні очі план Меркель-Олланда, і там відсутні положення про НАТО та асоціацію з ЄС.

"Цитую дослівно: "В плані, погодженому Меркель та Олландом у Києві, який тепер буде обговорюватися в Москві, немає ні про НАТО, ні про асоціацію України з Євросоюзом. Таке враження може складатися з публічного виступу Олланда, що він вважає недоцільним участь України в НАТО. Але цього немає в плані Меркель-Олланда-Порошенка", - написав Лещенко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Путін запропонував Меркель та Олланду створити нове Придністров'я в Україні.

Водночас, заступник голови адміністрації президента України Валерій Чалий заявив, що основою переговорів президента України Петра Порошенка з Меркель та Олландом були мінські угоди, а не документ Путіна

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.