Яценюк просить ВР ухвалити закон, що дозволить позиватися до інших держав в українські суди

Середа, 11 березня 2015, 16:22

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк звернувся до парламенту з проханням ухвалити закон про юрисдикційні та майнові імунітети іноземної держави.

Про це він сказав на засідання уряду, повідомляє сайт Кабміну.

"Цей закон дасть змогу судити іноземні держави в українських судах, якщо такі іноземні держави вчинили незаконні дії по відношенню до українських громадян чи компаній, в тому числі конфіскували чи націоналізували українське майно на будь-якій території", - сказав він.

Яценюк зазначив, що відповідні норми діють в низці країн-членів ЄС та інших державах, наприклад Австралії та Аргентині.

"Цим законом ми приводимо у відповідність українське законодавство до європейського і даємо можливість українським громадянам і українським компаніям захищати свою власність, яка в тому числі була незаконно націоналізована на території Автономної Республіки Крим", - додав прем’єр.

Арсеній Яценюк звернувся до Міністерства юстиції "бути готовим доповісти в парламенті про необхідність ухвалення цього законопроекту і після прийняття даного закону вжити всіх правових заходів по захисту майнових інтересів українських компаній, українських громадян і в цілому української держави".

Він нагадав, що Україна звернулася з двома позовами до Європейського суду з прав людини щодо незаконної анексії Криму.

За його словами, Міністерство закордонних справ України завершило перший етап консультацій щодо позову проти РФ за порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму.

Планується другий етап консультацій і подання відповідного позову до Міжнародного суду ООН.

"Ми розглядаємо всі можливі міжнародно-правові заходи щодо притягнення Росії до відповідальності", - додав Яценюк.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: