Яценюк блокує призначення віце-прем’єра з євроінтеграції

Четвер, 12 березня 2015, 10:06

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк гальмує процес призначення віце-прем’єра з євроінтеграції, чим блокує процес проведення реформ.

Про це йдеться у статті "Європейської правди" "Хаотична євроінтеграція: чому Яценюк не призначає профільного віце-прем’єра?".

Як зазначається, Арсеній Яценюк обіцяв призначити віце-прем’єра з євроінтеграції "дуже скоро" ще 15 грудня минулого року, однак цього не сталося.

В той же час у грудні розпорядженням уряду було створено Урядовий комітет з питань економічного розвитку та європейської інтеграції, який очолив особисто прем’єр.

"Та на практиці він (цей орган. – Ред.) існує швидше на папері. За три місяці існування комітету урядовий портал не повідомив про жодне його засідання чи, тим більше, про рішення", - йдеться у статті.

"Та прем’єр Яценюк і досі стверджує, що він особисто відповідальний за цю сферу", - сказав посол однієї з ключових держав ЄС, зазначивши, що Яценюк спробував "монополізувати" напрямок європейських реформ.

Серед версій гальмування призначення віце-прем’єра з євроінтеграції – острах політичної конкуренції.

"По суті, він буде відповідальний за проведення ключових реформ у державі. А в разі їхнього успіху, відповідно, зможе претендувати на кар’єрне зростання і стане прямим конкурентом нинішнього прем’єра", - йдеться у статті.

Серед інших причин називаються небажання прем’єра делегувати повноваження, а також те, що "новий посадовець, швидше за все, отримає повноваження контролю над міжнародною фінансовою допомогою, яка спрямовується саме на проведення європейських реформ".

"Між тим допомога Заходу  – це мільярдні суми, які дуже не хочеться комусь передоручати. Бо лавровий вінок, знову ж таки, може дістатися твоєму конкурентові", - зазначається в статті.  

Ще однією версією затягування процесу призначення нового урядовця називається те, що Арсеній Яценюк виявився заручником політичних торгів.

Однак поки не призначено віце-прем’єра з питань євроінтеграції, процес проведення реформ гальмується. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.