Cтолтенберг: не НАТО рухається на схід, а схід прагне членства в альянсі і ЄС

Субота, 28 березня 2015, 09:23

Було б неправильно говорити, що Росія з одного боку і ЄС та НАТО – з іншого борються за те, щоб отримати контроль над Україною, адже це суверенне право України вирішувати, з якими об’єднаннями зближуватися.

Про це сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв’ю канадському виданню Мacleans.

"Йдеться про незалежні держави, які прагнуть членства. Це не НАТО  рухається схід -це схід бажає вступити в НАТО та або Європейський Союз" - сказав він.

За словами генсека неправильно говорити, що таким чином Росія втрачає свою сферу впливу, а ЄС чи НАТО – набуває нову.

" Кожен народ має право вирішувати свій шлях, у тому числі те, частиною якої системи безпеки стати " - зазначив Столтенберг.

Водночас він не став прогнозувати, коли Україна може стати членом альянсу, додавши, що навіть в самій Україні кажуть, що це потребуватиме часу. Однак він наголосив, що НАТО тримає "двері відкритими", хоча при прийомі нового члена потрібен консенсус 28 держав-пратнерів.

Стосовно питання поставок зброї, то генсек вкотре наголосив, що НАТО не має зброї і це суверенне право кожного члена альянсу вирішувати, постачати чи не постачати зброю Україні.

Водночас, відповідаючи на питання, якою буде реакція, якщо Канада, наприклад, вирішить постачати в Україну танки, Єнс Столтенберг дав зрозуміти, що заперечень не буде.

"Це вирішувати Канаді, чи варто надавати Україні зброю і якою вона буде. Україна ж в свою чергу є незалежною суверенною державою" - сказав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.