Європа не готова до агресії Росії і не знає, як реагувати - президент Естонії

Четвер, 2 квітня 2015, 09:58

Європа не готова реагувати на агресивні дії Росії, а багато європейських країн зменшують витрати на оборону попри домовленості на саміті в Уельсі про збільшення фінансування цієї сфери.

Про це заявив президент Естонії Тоомас Гендрік Ільвес в інтерв’ю Delfi.

"Ми читаємо в газетах, що німецька армія на навчаннях використовує мітли, тому що у них немає зброї, і це показує, що ми не готові. Тільки через рік Європа вирішила, що необхідно протистояти пропаганді.

Після мого візиту на Брюссельський форум мені стало зрозуміло одне - якщо західні лідери знали, як реагувати, коли Радянський Союз проводив якісь неправомірні дії, то зараз чиновники не знають, як реагувати, якщо Росія веде вторгнення за межами своєї території, вони просто воліють мовчати", - сказав Ільвес.

Водночас президент підкреслив, що Естонія захищена як ніколи раніше, але Захід надміру поступається Росії в українському питанні.

"Проте головне питання в тому, що ми в НАТО, а Україна - ні. Україні Альянс не допоможе, оскільки вона не є його членом. Крім того, НАТО не допоможе Фінляндії і Швеції. Це Расмуссен чітко сказав три роки тому, коли був генеральним секретарем НАТО", - сказав Ільвес.

Президент також підкреслив, що не варто турбуватися про місто Нарва, де живуть багато етнічних росіян і яке нібито може стати наступною метою для "зелених чоловічків".

"Російська меншина є в Україні, також вона є в Естонії, Латвії та Литві. Але якщо шахтар на Донбасі заробляє від 150 до 200 євро на місяць, то етнічні росіяни в Естонії на шахті заробляють від 1500 до 2000 євро на місяць. Це велика різниця.

Жителі Нарви переходять через річку в сусідню країну - а вони роблять це часто, тому що там все дешевше, - і бачать, який там рівень державних послуг та якості життя. Якщо ви живете в Нарві, ви можете працювати де завгодно в Європі, якщо ви живете в Івангороді, то вам спочатку треба отримати візу в Санкт-Петербурзі", - сказав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: