ЗМІ: Юнкер радив Порошенку уникати заяв про вступ до НАТО, щоб не дратувати РФ

Середа, 29 квітня 2015, 11:47

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер радив президенту України Петру Порошенку утриматись від публічних заяв про можливий вступ країни до НАТО, однак українські лідери не поділяють його точку зору.

Про це голова Єврокомісії розповів журналістам під час того як повертався з саміту Україна-ЄС, який відбувся у понеділок, повідомляє The Wall Street Journal.

"Під час приватних зустрічей, я зрозумів, що вони більш стривожені можливим нападом Росії, ніж мені здавалося до того. Вони вважають, що Росія готується до більш широкої атаки на територію України", - розповів Юнкер.

За його словами, страхи щодо нападу Росії підсилюють наполегливість Києва у питанні міжнародної миротворчої місії на території України.

Юнкер розповів, що радив Порошенку не говорити публічно про наміри вступу України до НАТО.

"Вони дізналися мою точку зору, але вони її не поділяють", - сказав Юнкер.

Як зазначається, відмова України від позаблокового статусу у грудні викликала відповідну реакцію з боку Москви, зокрема голова уряду РФ Дмитро Медведєв заявив, що це призведе до негативних наслідків і РФ буде розцінювати Україну як військового супротивника.

В той же час офіційні особи на Заході кажуть, що Україна не має короткострокових перспектив членства у НАТО.

Голова Єврокомісії разом з тим запевнив, що 28 членів ЄС "не втрачають терпіння" у відносинах з Києвом.

За його словами, і прем’єр Яценюк, і  президент Порошенко "беруть активну участь" в зусиллях щодо лібералізації економіки, боротьби з корупцією і зміцненні судової влади.

"Цей уряд працює чотири з половиною місяці і багато чого вже досяг. Але потрібно зробити ще більше. Однак у мене склалося враження, що вони роблять правильні речі", - сказав Жан-Клод Юнкер.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.