У Польщі посилили ПДД: вилучають права за перевищення швидкості й нетверезий стан

Понеділок, 18 травня 2015, 10:43

З 18 травня у Польщі набувають чинності зміни в законі про дорожній рух, якими вводяться високі штрафи за водіння автомобіля в нетверезому стані, за перевищення швидкості і перевезення більшого, ніж належить числа пасажирів.

Про це повідомляє Wyborcza.

Відповідно до змін, за перевищення в місті чи в сільській місцевості обмеження швидкості більше ніж на 50 км на годину водій втратить водійські права на три місяці. Поліція вилучає їх відразу. 

Якщо водій, незважаючи на це, буде як і раніше їздити, втратить права на півроку. Якщо і ця заборона буде порушена, то його можуть зовсім позбавити права керувати транспортним засобом. Щоб відновити права, потрібно буде пройти всю процедуру, як при першому отриманні водійських прав.

Зміни передбачають, що нетверезим водіям, крім тюремного терміну (у певних випадках – довічного ув'язнення), загрожують штрафи від 5 до 10 тисяч злотих (від 1200 до 2500 євро).

Крім того, водії, які коли-небудь були затримані за водіння в нетверезому вигляді, будуть зобов'язані встановити в машинах спеціальні алкотестери. Якщо рівень алкоголю перевищить 0,1 мг/1 дм в кубі, автомобіль не заведеться.

У разі надто великої кількості людей в автомобілі, поліцейський на місці затримання позбавляє водія водійських прав.

Уряд сподівається, що такі заходи допоможуть боротися з пияцтвом серед польських водіїв. Статистика показує, що число п'яних водіїв зростає щороку. В 2011 році виявили 10039 порушників, тоді як у 2012 році - вже 12527 нетверезих водіїв.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.