Східне партнерство важливе для ЄС, як ніколи раніше - Меркель

Четвер, 21 травня 2015, 13:41

Через конфлікт в Україні партнерство Європейського Союзу з країнами Східного партнерства сьогодні є важливішим, ніж будь-коли.

Про це сказала канцлер Німеччини Ангела Меркель, виступаючи в Бундестазі напередодні саміту Східного партнерства в Ризі, повідомляє Reuters.

Меркель заявила, що мирний порядок в Європі вже похитнувся в останні 18 місяців через "незаконну анексію Криму Росією" і збройний конфлікт на сході України.

"Не в останню чергу через ці обставини зробили Східне партнерство більш важливим, ніж коли-небудь раніше", - сказала Меркель.

"Ми будемо і далі підтримувати наших східних сусідів на їх шляху до суспільства, заснованого на принципах демократії і верховенства закону", додала канцлер.

Меркель підкреслила, що партнерство спрямоване на стимулювання економічного зростання і допомагає поліпшити кожен день життя людей в цих країнах, але це також означає визнавати основні цінності, такі як демократія, вільна ринкова економіка та права людини.

Східні європейські партнери Європейскього сюзу Україна, Молдова і Грузія прагнуть приєднатися до ЄС, але Вірменія, Азербайджан та Білорусь дотримуюься проросійських поглядів.

Як повідомлялося, Вірменія та Білорусь блокували декларацію Ризького саміту через фрази про анексію Криму і агресію Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.