Рада посилила прозорість видобувних галузей відповідно до Угоди про асоціацію

Вівторок, 16 червня 2015, 17:49

Верховна рада прийняла і закон  "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення прозорості видобувних галузей" (№2591).

Про це повідомляє сайт Ради.

Законом вносяться зміни до Кодексу України про надра та до закону про нафту і газ, якими пропонується визначення комплексу правових, економічних та організаційних заходів, спрямованих на забезпечення обов’язковості і безумовності розкриття податкової інформації.

Зокрема, передбачається обов’язкове розкриття користувачами ділянок надр інформації про господарську діяльність, пов’язану із видобуванням корисних копалин у межах таких ділянок надр, та відповідальності користувачів ділянок надр за недотримання обов’язку із розкриття такої інформації.

Також передбачається розкриття інформації про загальнодержавні та місцеві податки і збори, інші платежі, а також про господарську діяльність тощо.

Закон повинен дати можливість підготувати звіт про стан справ і платежів у видобувній галузі в сфері нафти та газу відповідно до вимог міжнародного стандарту – Ініціативи прозорості видобувних галузей (Extractive Industries Transparency Initiative, EITI).

EITI – світовий антикорупційний стандарт звітності для видобувних компаній та урядів, який успішно діє в 48 країнах.

Україна приєдналась до Ініціативи ще 2009 року. У жовтні 2015 року Кабмін має опублікувати свій перший звіт про стан нафтогазової галузі.

"Прозорий" законопроект включений до Коаліційної угоди, Антикорупційної стратегії на 2014-2017 рр., Програми діяльності Кабміну, Стратегії сталого розвитку "Україна—2020" та до Перспективного плану законодавчих робіт для Верховної ради.

До того ж він ще й євроінтеграційний, адже відповідає зобов’язанням України по Угоді про асоціацію з ЄС. Більш того, оприлюднення у жовтні першого публічного звіту EITI - одна з  умов надання чергового траншу макрофінансової допомоги в 1,8 млрд євро з останнього, "ризького" Меморандуму з ЄС.

Детальніше читайте у статті "Тест на правдивість: чи хоче коаліція зробити енергосектор прозорим?"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.