США та ЄС готові до жорстких санкцій проти Росії - ЗМІ

Четвер, 18 червня 2015, 14:37

Сполучені Штати та уряди європейських країн підготували нові санкції проти енергетичного і фінансового секторів Росії на випадок нового наступу проросійських бойовиків на сході України.

Про це повідомляє Associated Press.

Санкції можуть початися з чергової заборони російським чиновникам і бізнесменам на подорожі та ведення бізнесу на Заході і в США.

Крім того, вони можуть включати нові заходи з обмеження надважливого для Росії експорту палива, відлучення російських банків від міжнародних фінансових операцій і серйозних обмежень російських підприємств в участі у вигідних угодах за кордоном.

Держсекретар Джон Керрі заявив журналістам цього тижня, що введення додаткових санкцій проти Росії "залежить від того, що відбувається в регіоні" і від підтримки президента Володимира Путіна в повній реалізації угоди про припинення вогню.

Американські чиновники наполягають на обмежувальних заходах проти російських дочірніх підприємств за кордоном і нових галузей, таких як гірничо-інженерна, що ще більше обмежить можливості російської енергетичної галузі, яка є основою економіки країни.

Енергетичні заходи можуть включати обмеження на бізнес, пов'язаний з розвідкою природного газу або поставку обладнання для буріння та транспортування так званої "сланцевої нафти", яку Росія хоче задіяти для розширення бізнесу в Азії в той час, коли європейські країни скоротили закупівлю російських енергоресурсів на 30%.

Як крайній захід розглядають більш суворі фінансові санкції, такі як відключення деяких російських банків від системи SWIFT, яка використовується по всьому світі для міжнародних грошових переказів.

Тим не менш, представники США та ЄС заявили, що вони сподіваються уникнути сценарію будь-яких нових санкцій, висловивши обережний оптимізм щодо результатів робочої групи з врегулювання конфлікту.

Захід сподівається, що східні райони задовольняться більшою автономією в межах України та на припинення бойових дій на Донбасі.

Нагадаємо, напередодні комітет постійних представників узгодив продовження санкцій проти Росії. Як повідомлялося, рішення буде прийняте в понеділок без обговорення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.