Київ зробив крок до віртуального реверсу газу з ЄС. Далі - скарга на Газпром

П'ятниця, 5 червня 2015, 15:56

Український оператор газотранспортної системи ПАТ "Укртрансгаз" та угорський оператор FGSZ підписали договір про сполучення транскордонних газопроводів між Україною та Угорщиною.

Про це повідомляє сайт "Укртрансгазу".

"Договір стосується всіх газопроводів, що перетинають українсько-угорський кордон та повністю відповідає сучасному енергетичному законодавству ЄС. Це перша подібна угода між Укртрансгазом та оператором ГТС сусідньої країни Євросоюзу. Згідно наміру Єврокомісії, ця угода слугуватиме зразком для інших договорів між операторами ГТС країн-членів Евросоюзу та Укртрансгазом", - йдеться у повідомленні.

Ведеться робота над підписанням аналогічних договорів із словацьким, польським та румунським операторами.

Наразі Укртрансгаз не може здійснювати повноцінне співробітництво з операторами суміжних ГТС країн членів-Євросоюзу внаслідок поточної схеми їхньої взаємодії з ВАТ "Газпром".

Зокрема, Газпром не надає українській стороні так звані шипер-коди, або інформацію щодо окремих партій газу, який транспортується ним територією України.

На газовимірювальних станціях на західному кордоні України весь обсяг газу передається компанії Gazprom Export, дочірньому підприємству ВАТ "Газпром". Після цього Газпром передає газ сусіднім з Україною операторам ГТС, розкриваючи їм шипер-коди.

Наступні кроки для забезпечення повноцінної співпраці між операторами України та ЄС: отримання інформації від Газпрому та внесення змін до українського законодавства.

"Ми розраховуємо на те, що Газпром виконає вимоги європейського законодавства та надаватиме цю інформацію. На випадок якщо цього не станеться, ми розглядаємо можливість подати офіційну скаргу в генеральний директорат Єврокомісії з питань конкуренції, який вже проводить антимонопольне розслідування щодо дій Газпрому", - сказав голова "Нафтогаз Україна" Андрій Коболєв.

Другою умовою для використання переваг операцій віртуального заміщення природного газу між Україною та ЄС є внесення необхідних змін до українського законодавства.

Підписання договору про сполучення між Укртрансгазом та FGSZ створює практичну необхідність для якнайшвидшого схвалення Кабінетом міністрів та Верховною радою відповідних законодавчих ініціатив, проекти яких вже підготовлені Нафтогазом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.