ЗМІ: НАТО може прийняти Чорногорію на зло Путіну

Субота, 6 червня 2015, 11:38

В той час як членство України та Грузії в НАТО не на часі альянс може розширитись за рахунок Чорногорії.

Про це пише The Wall Street Journal.

Розширення Північноатлантичного альянсу пропонується представниками адміністрації Обами в числі нових стратегій США зі зменшення втручання Росії в європейські справи поряд з нарощенням збройних сил союзників і викорінення корупції в урядах.

"Членство України і Грузії не на порядку денному, але деякі представники адміністрації і Пентагону припускають вступ невеликої балканської країни Чорногорії – щоб зміцнити її зв’язки з заходом і показати, що Путін не має права вето на розширення альянсу", - зазначає видання.

Міністр оборони Чорногорії Міліца Пеянович-Джурішіч заявляла, що її країна продемонструвала свою готовність вступити в альянс, і що подальше розширення НАТО допоможе принести додаткову стійкість до Європи.

"На тлі нестабільності на Сході Європи зміцнення безпеки на Балканах є частиною вирішення загальної ситуації, в якій ми всі зараз перебуваємо", сказала вона.

І хоча в Європі і США переважають обережні настрої щодо розширення НАТО, багато американських чиновників вважають, що Чорногорія домоглася успіхів в очищенні своєї розвідки, професіоналізації своїх військових та зниженні корупції, і вжила заходів, щоб звести до мінімуму російський вплив.

Раніше прем’єр-міністр Чорногорії Міло Джуканович заявив, що Чорногорія сподівається стати членом НАТО до кінця цього року і покладає надії на майбутнє членство у ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.