У Туреччині обирають парламент: партія Ердогана може втратити більшість

Неділя, 7 червня 2015, 10:28

У Туреччині сьогодні проходять вибори в парламент - Великі національні збори, що будуть визначати, чи зможе правляча партія змінити конституцію.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, який прийшов до влади як прем'єр-міністр у 2003 році, прагне перетворити Туреччину в президентську республіку.

Чи отримає абсолютну більшість консервативна Партія справедливості і розвитку Ердогана, залежить від успіху прокурдської Партії демократії народів, яка може подолати 10-процентний бар'єр і вперше потрапити в парламент.

Якщо лівій ПДН вдасться отримати місця в парламенті, це скоротити кількість місць, отриманих ПСР Ердогана, і зірве плани по зміні конституції та передачі виконавчих повноважень від прем'єр-міністра до президента.

Для зміни конституції і розширення владних повноважень глави держави Ердогану необіхдно не менше 367 з 550 голосів у парламенті.

Проте якщо ПДН вдасться пройти в парламент, у ПСР буде навіть менше мандатів, ніж нинішні 311.

За попередніми прогнозами, курдам під силу позбавити партію Ердогана парламентської більшості. Їхній лідер на попередніх президентських виборах у 2014 році набрав 9,7% голосів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.