Мера Кишинева визнали винним у підбурюванні до дискримінації жінок

Четвер, 23 липня 2015, 09:08

Рада по недискримінації визнала мера Кишинева Доріна Кіртоаке винним у підбурюванні до дискримінації за ознаками статі і віку.

Заклик до дискримінації рада побачила у висловлюваннях Кіртоаке з нагоди його перемоги на місцевих виборах, передає Newsmaker.md.

Заяви, які стали підставою для звинувачення Кіртоаке в сексизмі, він зробив 29 червня після звістки про свою перемогу на місцевих виборах.

Кіртоаке привітав свою суперницю у другому турі Зінаїду Гречану з тим, що вона "мала сміливість брати участь у цій виборчій кампанії", і дорікнув чоловікам із соцпартії і "тим з Кремля" у тому, що вони "сховалися за її спідницею".

Кіртоаке заявив, що "вони не мали висувати в якості кандидата в мери 59-річну жінку, яка перебуває у передпенсійному віці і на схилі своєї діяльності".

За рішенням ради Кіртоаке має принести за це публічні вибачення. Текст вибачення додається до рішення ради. За невиконання рішення Ради недискримінації передбачена адміністративна відповідальність.

Текст вибачення, який повинен публічно виголосити столичний мер, звучить так: "Прошу пробачення за мої дискримінаційні заяви щодо чоловіків і жінок у політиці і прошу вибачення за свої сексистські заяви перед жінками".

Текст підготовлений групою правозахисників, які й подали скаргу в раду, звинувативши мера в сексизмі і дискримінації.

Вибачення Доріна Кіртоаке на своїй сторінці в Facebook не задовольнили правозахисників, оскільки, на їхню думку, мер не визнав, що образив конкретну частину населення, а його фраза "Прошу вибачення, якщо я когось образив" занадто розмита за змістом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.