Росія може відмовитися від міжнародних зобов'язань, змінивши конституцію

П'ятниця, 24 липня 2015, 08:43

З Конституції РФ потрібно виключити положення, за яким норми міжнародного права складають невід'ємну частину правової системи Росії.

Про це заявив голова Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін в інтерв'ю "Российской газете".

"Безумовно, необхідно виключити з Конституції положення, згідно з яким загальновизнані принципи і норми міжнародного права складають невід'ємну частину правової системи Російської Федерації", - відзначив він.

"З цією метою потрібно ініціювати питання про прийняття закону про Конституційні збори, якого досі немає", - зауважив Бастрикін.

Водночас, на його думку, це питання віддаленої перспективи.

Наразі ж, за словами голови Слідчого комітету РФ, потрібно сконцентруватися на виконанні рішення Конституційного суду, який визнав безумовний пріоритет російської Конституції над Європейською конвенцією про захист прав людини та основних свобод.

Бастрикін наголосив, що така позиція Конституційного суду РФ "повністю відповідає Конституції РФ, заснована на ній, а також враховує передовий досвід конституційного судочинства, у тому числі в таких розвинутих у правовому відношенні країнах, як Німеччина, Велика Британія, Італія та США".

Як повідомлялося раніше, КС РФ виніс рішення про те, що міжнародне право не має пріоритету над національним, і Росія має право не виконувати деякі рішення Страсбурзького суду, якщо вони не узгоджуються з конституційними нормами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.