Суд РФ дозволив не виконувати рішення Європейського суду з прав людини

Вівторок, 14 липня 2015, 11:03

Конституційний суд (КС) РФ ухвалив, що Росія залишається під юрисдикцією Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), проте не зобов'язана виконувати його рішення.

На сайті суду уточнюється, що Росія може не виконувати рішення ЄСПЛ у разі, якщо вони суперечать Конституції РФ.

Наразі не відомий механізм, яким буде визначатися, чи виконуватиме Росія кожне конкретне рішення. Повний текст рішення КС ще не опублікований, між тим, раніше представники РФ заявляли, що не бачать потреби виконувати ті рішення ЄСПЛ, які мають політичну складову.

Як раніше писав російський "КоммерсантЪ", це рішення Конституційного суду безпосередньо пов'язано з програшем Росії акціонерам компанії ЮКОС. Нагадаємо, ЄСПЛ вказав Росії до 15 червня розробити план з виплати 1,866 млрд євро колишнім акціонерам.

Втім, юридично в КС РФ оскаржувалися не окремі рішення ЄСПЛ, а сам принцип переваги міжнародного права над російським.

Група депутатів Держдуми попросила КС визнати, що "участь у міждержавних об'єднаннях не повинно призводити до порушення прав людини чи суперечити основам конституційного ладу". Необхідно, втім, відзначити, що рішення ЄСПЛ якраз і покликані захищати права людини; тепер можливість такого захисту в РФ буде обмежена.

Раніше російські ЗМІ повідомляли, що РФ може виробити новий механізм подолання рішень ЄСПЛ. Для цього депутати російської Держдуми надіслали запит до КС з проханням оцінити можливості визнання і виконання постанов ЄСПЛ, які суперечать положенням Основного закону і правовим позиціям КС.

У Держдумі не приховували, що рішення КС не дозволить Страсбургу "долати силу російських судів" і "втручатися безпосередньо у наш суверенітет".

Нагадаємо, що в Європейському суді з прав людини перебувають на розгляді три позови України, пов'язані з анексією Криму; також велика кількість позовів громадян та компаній щодо втрат в Криму та від збройних дій на Донбасі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: