В Ісландії дозволили богохульство

П'ятниця, 3 липня 2015, 16:04

Парламент Ісландії скасував закони, які забороняли богохульство і виключив статтю про богохульство із Кримінального кодексу.

Законопроект ініціювала нечисельна Піратська партія (Pirate Party), яка відстоює свободу в інтернеті і вперше представлена в парламенті, повідомляє Sidmennt.is.

Пропозиція отримала широку підтримку  інших політичних партій у парламенті, і це питання було одноголосно підтримано комітетом.

"Потрібно, щоб люди у вільному суспільстві могли висловлювати свою позцию без страху бути покараними", - пояснюється в коментарі до законопроекту.

Законопроект є відповіддю на критику з боку різних міжнародних інститутів, таких як ОБСЄ, Рада Європи та Венеціанська комісія, щодо того, що країнам слід скасувати положення про богохульство у своєму законодавстві.

Ініціатива про даний законопроект виникли після нападу на редакцію французького сатиричного журналу Charlie Hebdo у Парижі, в результаті якого загинули 12 людей.

Богохульство в Ісландії каралося штрафом або трьома місяцями в'язниці. Паралельно відповідальність за розпалювання ненависті збереглася в ісландському законодавстві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.