Західні банки підняли ціну гарантій російським для Mastercard і Visa

Понеділок, 18 серпня 2014, 10:23

Західні банки підняли ціну гарантій, які вони надають російським банкам для Mastercard і Visa. Іноземні банки пояснили це переглядом ризиків щодо російських гравців після введених ЄС та США санкцій проти ряду компаній і банків.

Про це повідомляють "Ведомости" з посиланням  на банкіра, який нещодавно купив таку гарантію: рік тому вона коштувала приблизно 2% від суми контракту, а цього року - 3%.

Це підтверджують співробітник російської платіжної системи та керівники двох великих російських банків.

Гарантії точно подорожчають для банків за межами топ-20 за розміром активів, для великих кредитних установ ціна залежатиме від якості банку: в основному їх залучають на рік і у багатьох термін дії останніх гарантій поки не закінчився, розповідає топ-менеджер банку з топ-5 на ринку кредитних карт.

Торік гарантії були для банків вигідніші депозитів, говорить один зі співрозмовників "Ведомостей": валютний гарантійний депозит обходився приблизно у 5%.

"Всі брали гарантії, а не купували валюту", - відзначає він.

Інша причина відмовитися від гарантій на користь депозитів - західні банки перестануть приймати гарантії Сбербанку, вказують два співрозмовника видання. До санкцій середні банки могли залучати контргарантії Сбербанку, щоб отримати додаткову гарантію від іноземного банку, але тепер це навряд чи буде можливо, розповідає один з них. Банкір, чий банк користувався такою схемою, підтвердив, що тепер він, швидше за все, не зможе залучити Сбербанк.

ЄвроПравда повідомляла, що жодна російська компанія вперше за останні п'ять років не отримала минулого місяця кредит у доларах США, швейцарських франках або євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.