Молдова може стати черговим осередком безпекової кризи у Європі — Ягланд

исправлено
Понеділок, 10 серпня 2015, 16:35

Молдова потребує проведення докорінних реформ, інакше вона ризикує стати черговим осередком безпекової кризи в Європі, наслідки якої можуть вийти далеко за її межі.

Таку думку висловив генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд у статті, опублікованій у New York Times.

"Очевидний урок із ситуації в Україні полягає в тому, що сила і стабільність держави залежить від її прихильності демократії та верховенству закону",— підкреслив Ягланд.

За словами генсека, за останні шість років, відколи в Молдові прийшла до влади проєвропейська коаліція, мало що було зроблено для відкриття економіки та її інститутів, хоча мало місце збільшення експорту і деяке зростання економіки, .

Ягланд відзначає значний рівень корупції та олігархізації держави, підкреслюючи при цьому, що вкрай низький рівень доходів змусив сотні тисяч місцевих мешканців емігрувати.

"Зовнішнє фінансування було припинене в очікуванні конкретних дії по боротьбі  з корупцією та приведенню до ладу фінансового сектора. Якщо влада не вживатиме заходів для негайного відновлення зовнішньої підтримки, країна зіткнеться з серйозною економічною кризою. Соціальні програми для малозабезпечених верств населення будуть скорочені якраз перед суворими зимовими місяцями", - попередив політик.

Нещодавно створена урядова проєвропейська коаліція має діяти швидко, наголошує генсек РЄ.

Він зазначив, що Рада Європи буде прагнути допомогти Молдові у проведенні реформ, котрі відповідають міжнародним стандартам.

Також Ягланд підкреслив, що останніми місяцями спостерігається серйозне погіршення у відносинах з Придністров'ям, і багато хто у Молдові побоюється, що Придністров’я може повторити долю Криму. Ця тривога підживлюється закликами до захисту з російського боку.

Нагадаємо, раніше в інтерв'ю "Європейській правді" глава EUBAM Франческо Бастальї заявив, що місія збільшила свою присутність на придністровській ділянці кордону з Україною.

За його словами, один з мотивів такого рішення - запобігти небезпечному розвитку подій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.