В ООН домовилися "про ненапад" у кіберпросторі. Поки - без зобов'язань

Понеділок, 17 серпня 2015, 13:30

Група урядових експертів ООН розробила документ про " електронний ненапад", яким країни погодили обмеження своїх дій у кіберпросторі.

Про це, як повідомляє російське видання "Комерсант", ідеться в доповіді групи урядових експертів ООН з питань міжнародної інформаційної безпеки.

Зазначається, що 20 країн, включно з США, Росією, Великобританією, Францією, Японією, Південною Кореєю, Бразилією та Китаєм зобов’язались використовувати кібертехнології лише з мирною метою і попереджати конфлікти, що виникають унаслідок їх застосування.

Зокрема, країни постановили не здійснювати атак на об’єкти критично важливої структури одне одного – зокрема на АЕС, банки, системи управління транспортом і водопостачанням.

Крім того, держави зобов’язалися безпідставно не звинувачувати одне одного у кібератаках. "Звинувачення держав в організації та здійсненні протиправних діянь повинні бути доведені", - говориться у документі.

Також було погоджено не вставляти в IT-продукцію шкідливих закладок та докладати зусиль по боротьбі з хакерами, що здійснюють атаки з території цих країн або через них.

Проте наразі узгоджені норми не є обов’язковими для виконання з юридичної точки зору.

"Шлях до юридично обов’язкового документу можливий лише при успішному проходженні етапу добровільного дотримання домовленостей та опрацювання їх реалізації", - зазначила експерт Російського центру політичних досліджень Олександра Куликова.

При цьому в РФ наголошують на тому, аби в подальшому юридично закріпити цю норму. "В ідеалі Росія хотіла б обов’язкову з юридичної точки зору міжнародну конвенцію під егідою ООН", - заявив спецпредставник президента РФ з міжнародної інформаційної безпеки Андрій Крутських.

Раніше повідомлялося, що США викрили схему інсайдерської торгівлі за участю українських хакерів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: