Порошенко: нам не потрібна заміна "Нормандського формату"

Понеділок, 24 серпня 2015, 20:19

Президент Петро Порошенко виключає заміну "Нормандського формату", попри те, що в світі лунають інші пропозиції.

Про це він заявив на прес-конференції в Берліні, яка відбулася за підсумками переговорів з лідерами Німеччини та Франції Ангелою Меркель та Франсуа Олландом.

Президент також вважає,що в світі вже існує міжнародна коаліція з підтримки України.

"Потужна міжнародна коаліція на підтримку України була створена відразу після анексії Криму. З того часу ми маємо одноголосну позицію Євросоюзу", - заявив він, нагадавши про численні заяви ЄС щодо засудження російської агресії.

Між тим, раніше Порошенко заявляв, що буде говорити про таку коаліцію в Берліні. Журналіст агенції УНІАН нагадала про це, але президент пішов від відповіді на запитання про нові формати союзів.

Водночас, Петро Порошенко підкреслив, що не бачить потреби міняти "Нормандський формат" переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

"Я переконаний, що ми не потребуємо нових форматів. У нас є "Мінський формат" (робочі зустрічі за участі бойовиків), "Нормандський" (чотиристоронній - Україна, РФ, Німеччина, Франція). Я впевнений в тому, що в рамках цих форматів ми миємо вирішити всі необхідні питання", - зазначив він.

Порошенко також зазначив, що він вважає безальтернативним виконання мінських домовленостей.

"Альтернативи мінського процесу не існує. Мінськ – це комплекс питань – соціальних, політичних, економічних", - зазначив він. "Україна неухильно виконує взяті зобов'язання", - додав президент, звинувативши у порушенні мінських домовленостей російську сторону та бойовиків.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель також заявила про необхідність укріплення Нормандського формату, а не створення нового

"Ми зібралися, що обговорити зміцнення Нормандського формату та критичні питання. Ми всі троє впевнені в тому, що Мінські домовленості мають бути фундаментом для досягнення миру", - заявила Меркель. За словами німецького канцлера, сторони домовилися про те, що "слід скористатися" існуючим Нормандським форматом, а "не утворювати новий".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: