Представництво ЄС: при конфіскації поважайте принципи РЄ, це ваше зобов’язання

Четвер, 10 вересня 2015, 15:41

Представництво Європейського союзу в Україні оприлюднило коментар щодо ініціатив про конфіскацію власності колишніх українських посадовців.

В дипмісії надали свою позицію на запит "Європейської правди".

Як відомо, скандальний законопроект Тетяни Чорновол №3025 пропонує встановити перелік осіб, власність яких буде вилучена без доведення їх вини. У цьому переліку 22 прізвища, в тому числі – Віктор Янукович, Микола Азаров, Сергій Курченко, Геннадій Кернес та інші.

В представництві ЄС зазначили, що, як правило, не коментують конкретні законопроекти до їх затвердження Радою, але вважають за необхідне наголосити на необхідності дотримання Україною низки ключових принципів.

"Право власності гарантоване статтею 1 Першого протоколу до Європейської конвенції з прав людини. Цей документ є частиною того набору цінностей та принципів, які є основою асоціації України та ЄС", - йдеться в заяві представництва.

"Ми віримо, що українська влада діятиме у відповідності до цих принципів, в тому числі – коли йдеться про можливість конфіскації майна", - додала європейська дипмісія.

Як повідомлялося раніше, законопроект №3025 авторства депутатів Чорновол та Барни порушує саме цю норму Конвенції (стаття 1 Першого протоколу).

Через це дуже високий ризик, що у разі конфіскації майна Януковича та інших у відповідності до проекта Чорновол вони не лише змусять Україну повернути вартість конфіскованого, але й отримають додаткову фінансову компенсацію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.