Мінюст США розкритикував проект Чорновол про спецконфіскацію – суперечить світовій практиці

Вівторок, 15 вересня 2015, 12:19

Міністерство юстиції США підготувало аналіз резонансного законопроекту №3025 про спеціальну конфіскацію майна представників режиму Януковича та інших осіб, внесений народними депутатами Тетяною Чорновол та Олегом Барною.

Висновок американської урядової структури був наданий на запит Центру протидії корупції, "Європейська правда" має в розпорядженні копію документа, що підписаний заступником керівника міжнародного відділу Мін'юсту США (з повернення активів та конфіскації) Мері Батлер.

Як з’ясувалося, Мінюст США жорстко розкритикував законодавчу ініціативу, визнавши її такою, що не відповідає світовій практиці спеціальної конфіскації.

У Вашингтоні також попередили, що в разі запиту України про видачу закордонного майна, що підлягає конфіскації за цим законом, Україна напевне отримає відмову від американського суду.

"У нас є серйозні побоювання, що цей закон не містить достатніх гарантій в галузі прав людини та демократичних принципів", - зазначається у п’ятисторінковому документі.

 натисніть на картинку для перегляду документа

Як відомо, автори закону та їхні прибічники стверджують, що запропонований ними механізм працює у багатьох країнах світу, в тому числі в США. Між тим, в американському уряді наголошують, що попри схожу назву процедури, сутність закону принципово відрізняється від міжнародної практики.

"Запропонований законопроект не є близьким відображеням законодавства США щодо повернення активів без вироку суду... Ми також вважаємо, що інші іноземні закони, як правило, забезпечують більший рівень захисту, ніж ті, що є в законопроекті № 3025", - наголошують в Мінюсті США.

У Вашингтоні попередили, що Україна, в разі ухвалення такого закону, не зможе вилучити іноземне майно, оскільки вимоги Києва суперечитимуть міжнародним принципам демократії та дотримання прав людини.

"Наказ, виданий відповідно до процедури, передбаченої законопроектом № 3025, не відповідатиме критеріям для виконання відповідно до законодавства США. Відповідно, такий наказ про арешт або конфіскацію активів, виданий судом в Україні, навряд чи буде виконаний відносно активів у США судом у США", - стверджує висновок американського міністерства.

Як відомо, на початку вересня депутати Чорновол і Барна зареєстрували проект закону про вилучення майна Януковича, Азарова, інших представників колишньої влади та підсанкційних осіб.

Наше видання вже повідомляло про небезпеку ухвалення такого документа - від дозволив би особам, у яких конфіскували майно, повернути його в міжнародних судах. Такої самої думки дотримувалися юристи, що надали аналіз законопроекту.

Водночас автори закону стверджували, що їхній документ відповідає світовій практиці.

Ближчим часом "Європейська правда" опублікує повний переклад висновку Мін'юста США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.