Через війну в Сирії вперше розкрили "сховище судного дня"

Фото
Середа, 23 вересня 2015, 14:38

Через війну в Сирії вперше в історії розкрили "сховище судного дня" - склад насіння найбільш значущих рослин Землі, розташований на архіпелазі Шпіцберген.

Про це пише The Independent.

Дослідники з Близького Сходу попросили надати їм насіння, в тому числі пшениці, ячменю і трав, які особливо стійкі до посушливих умов. Це перший запит на запаси зі сховища, яке побудували в 2008 році.

Всесвітнє сховище насіння

Раніше ці дослідники зазвичай запитували насіння зі сховища в Алеппо. Але дослідний центр був пошкоджений внаслідок війни.

Міжнародний центр сільськогосподарських досліджень в Алеппо займався вирощуванням насіння для всього регіону. Але в 2012 році через громадянську війну в Сирії центр переїхав до Лівану, а пізніше стало відомо про те, що його запаси були суттєво пошкоджені.

Дослідники попросили з арктичного сховища 130 ящиків з 325, які раніше Сирія передала туди. Вони повинні бути відправлені після того, як будуть оформлені документи.

Всесвітнє сховище насіння було побудовано у 2008 році на Шпіцбергені, архіпелазі, що належить Норвегії. Воно призначене для захисту зразків насіння, які потім можуть бути використані для перезапуску росту рослин в разі катастрофічних подій, таких як спалахи захворювань або ядерна війна.

 

Сховище містить більш ніж 860 тисяч зразків насіння з різних країн світу. Воно розташоване на висоті 130 метрів над рівнем моря, що виключає можливість його затоплення під час танення арктичних льодів і льодів Гренландії. Його стіни досить міцні, щоб витримати влучення ядерних боєголовок.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.