ЄС та США можуть долучитися до нормандських переговорів у найближчі дні

П'ятниця, 25 вересня 2015, 16:43

До так званого "нормандського формату" переговорів про врегулювання українсько-російського конфлікту, окрім Німеччини та Франції, можуть долучитися Євросоюз та США. Наразі йдеться про їх залучення до окремих переговорів.

Цю інформацію "Європейській правді" підтвердили відразу декілька поінформованих джерел. 

Наразі тривають переговори про зустріч у форматі "Нормандія+" протягом найближчих п'яти днів в Нью-Йорку, на полях Генасамблеї ООН.

Різні джерела по-різному оцінюють імовірність її проведення, але відомо, що остаточного її підтвердження наразі немає. Відома також, що зустріч, якщо вона відбудеться, проходитиме не на президентському рівні, а на рівні глав МЗС.

У разі узгодження зустрічі до міністрів закордонних справ України, Німеччини, Франції та Росії мають долучитися держсекретар США Джон Керрі та керівник зовнішньополітичної служби ЄС Федеріка Могеріні.

Проблема полягає в тому, що залучення ЄС та США до переговорів має погодити РФ. Між тим у Росії побоюються, що після епізодичного залучення американців постане питання про їх постійну участь у переговорах у нормандському форматі, а це може підсилити позицію української сторони.

Як повідомлялося, раніше до участі в нормандському форматі хотіла долучитися також Польща, але ця ініціатива не зацікавила сторони переговорів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: