ЄС призупинить санкції щодо Білорусі на чотири місяці - Лінкявічюс

Понеділок, 12 жовтня 2015, 19:32

Євросоюз до кінця місяця має прийняти рішення про призупинення дії санкцій стосовно Білорусі на чотири місяці.

Про це заявив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс після зустрічі глав МЗС країн ЄС, повідомляє Delfi.

"Ми поки не отримували жодних повідомлень, які ускладнили ситуацію. Ми повинні отримати офіційні рапорти і далі все піде згідно з процедурами. Якщо все буде проходити рівно, то до кінця місяця це рішення має бути ухвалене", - сказав міністр.

За словами Лінкявичюса, санкції щодо Білорусі призупиняються з урахуванням того, що перед виборами були звільнені з в'язниці шість політв'язнів.

На питання, чому ЄС відкликає санкції, хоча Мінськ не виконав вимогу про реабілітацію політв'язнів, міністр відповів: "Так, тут не все до кінця зроблено, але наша мета - підтримати мотивацію білоруської влади, щоб не було повернення до репресій, очевидних порушень прав людини. Хочеться, щоб наші дії зумовлювали зміни, а не гальмували або повертали б назад".

Санкції ЄС щодо Білорусі включають чорний список із близько 150 осіб, в тому числі президента країни Олександра Лукашенка, яким заборонений в'їзд в ЄС і фінансові активи яких в європейських банках підлягають заморожуванню.

У санкції ЄС також входять збройне ембарго і заборону на поставки в Білорусію поліцейського обладнання і техніки подвійного призначення, яка може бути використана для внутрішніх репресій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.