Україна має менше обіцяти і більше робити для безвізового режиму - посол ЄС

П'ятниця, 16 жовтня 2015, 15:48

Голова представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський радить українській владі менше обіцяти, а більше робити того, що необхідно для отримання можливості запровадження безвізового режиму з ЄС.

Про це посол сказав журналістам, передає УНІАН.

"У Європейському Союзі є дуже добрий принцип: менше обіцяти: більше зробити", - відзначив Томбінський.

Дипломат зазначив, що Україні потрібно бути готовою прозвітувати про виконання другої фази з візової лібералізації у листопаді, щоби у Європейського Союзу був час вивчити результат виконання нею необхідних критеріїв.

Він нагадав, що українська сторона повинна направити результати виконання необхідних вимог до Європейської комісії, яка прийматиме звіт, і направить свою оцінку виконання Україною цих вимог на розгляд міністрів ЄС.

"Міністри Європейського Союзу на підставі цього звіту, вони мають право прийняти рішення про перехід до безвізового режиму, або залишити ситуацію такою, яка вона є сьогодні", - наголосив Томбінський.

При цьому він зауважив, що не можна говорити про те, наскільки прийняті законопроекти у першому читанні, які необхідні для безвізового режиму, відповідають директивам і нормам ЄС.

"Потрібно говорити про ті закони, які вже схвалені у кінцевому підсумку. Ті проекти, які були розроблені, вони були розроблені з залученими експертами з Європейського Союзу. Вони відповідають директивам і нормам, але те, що нам потрібно - це кінцевий результат. Першого читання не вистачає для того, щоб перейти до якихось висновків", - пояснив посол.

"Ми зараз на дуже кінцевому етапі цього процесу. Міністри працюють до 17-18 грудня, але щоби вони могли вивчити цей звіт комісії, потрібно, щоби вже у листопаді він був на столах у міністрів.

Тому що кожне міністерство, з кожної з 28 країн, повинно проаналізувати цей досвід, а у деяких країнах міністрам з цим звітом треба йти до парламенту, щоб парламент їм дав мандат на те чи інше рішення. Для цього не потрібно чекати, час - це фактор у політиці, і не можна зробити якесь рішення в останню секунду", - наголосив посол.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.