Президент Туреччини звинуватив ЄС у нещирості: угоди щодо біженців немає

П'ятниця, 16 жовтня 2015, 17:56

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Євросоюз занадто пізно усвідомив важливе значення його країни для припинення потоку біженців з Сирії, і звинуватив його у нещирості в переговорах про членство Туреччини.

Про це повідомляє Reuters.

Лідери ЄС заявили, що вони домовилися з Ердоганом про міграційний "плану дій", пропонуючи 3 млрд євро допомоги Туреччині, щоб таким чином допомогти зупинити потік мігрантів в Європу.

Але міністр закордонних справ Туреччини Ферідун Сінірліоглу зазначив, що план поки остаточно не узгоджений, і було б неправильно говорити про те, що Туреччина хотіла отримати певну суму коштів за допомогу у вирішення міграційної кризи.

Ердоган заявив, що близькість його країни-члена НАТО до Сирії і ключова роль у вирішенні міграційної кризи зміцнила аргументи за вступ до ЄС.

"Захід і європейська стабільність і безпека залежить від нашої безпеки і стабільності. Вони погодилися з цим зараз. На переговорах, які ми провели в Брюсселі минулого тижня, вони прийняли все це. Цього не може бути без Туреччини", - сказав Ердоган.

"Тому, якщо це неможливо без Туреччини, чому б тобі не прийняти Туреччину в ЄС? Проблема зрозуміла, але вони не є відкритими. Вони не зрозумілі. Вони кажуть: "ми зробили помилку із НАТО, давайте не будемо робити ту ж помилку з ЄС". У цьому проблема", - сказав він.

У свою чергу Сінірліоглу додав, що Анкара виступає за створення зон безпеки всередині країн, звідки біжать вимушені переселенці. 

Як повідомлялося, ЄС може запропонувати Туреччині 3 млрд євро, спростити візовий режим і дати новий старт переговорам про членство в обмін на допомогу у боротьбі з потоком мігрантів, що прямують до Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.