Новим прем'єр-міністром Канади стане ліберал Джастін Трюдо

Вівторок, 20 жовтня 2015, 08:15

Канадська Ліберальна партія здобула рішучу перемогу на парламентських виборах, обігнавши Консервативну партію і таким чином завершивши дев'ятирічне правління консерваторів у країні.

Про це повідомляє ВВС.

Ліберали на чолі із Джастіном Трюдо лідирують у 189 виборчих округах, тоді як консерватори із поки що чинним прем'єром Стівеном Гарпером мають підтримку лише 102 округів.

Джастін Трюдо  

На загальних виборах канадці обирають 338 депутатів федерального парламенту в Оттаві. Для створення правлячої більшості в парламенті і формування уряду необхідно щонайменше 170 місць. У попередньому скликанні канадські ліберали мали лише 36 місць у парламенті.

Канадські ЗМІ прогнозують, що саме Джастін Трюдо - син попереднього прем'єр-міністра країни П'єра Трюдо - відтак сформує новий уряд. П'єр Трюдо, що керував країною із 1968 по 1984 роки, вважається батьком сучасної Канади.

Стівен Гарпер уже визнав свою поразку на цих виборах. Невдовзі після закриття виборчих дільниць, він заявив, що уже привітав суперника із перемогою, зазначивши, що консерватори приймуть результати голосування "без жодних вагань".

Третьою партією в канадському парламенті, згідно з підрахунком голосів, стане лівацька Нова демократична партія.

Чи зміниться політика Канада щодо України читайте у статті "Вибори в Канаді та Україна: чи зміниться "антипутінський" уряд Харпера?"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.