Генпрокуратура Румунії звинувачує в злочинах проти людяності колишніх міністрів

Четвер, 22 жовтня 2015, 15:24

Генеральна прокуратура Румунії має намір пред'явити звинувачення у злочині проти людяності трьом колишнім міністрам по справі у зв'язку з насильницьким придушенням акції протесту в червні 1990 року.

Про це повідомляє агентство Agerpres.

Мова йде про колишнього прем'єр-міністра Петра Романі, колишнього віце-прем'єра, відповідального за контроль над спецслужбами, Джелу Войкане Войкулеску і екс-міністра оборони Віктора Атанасіу Стенкулеску.

Генеральний прокурор Румунії Тіберіу Ніцц запросив згоди президента країни Клауса Йоханніса на початок кримінального переслідування за звинуваченням у "злочині проти людяності".

Згода президента на порушення справи необхідна також щодо правопорушень, вчинених під час виконання обов'язків і після закінчення терміну перебування на посаді міністра.

Як повідомлялося, колишній президент Румунії Іон Ілієску постане під Верховним судом Румунії за звинуваченнями в злочинах проти людяності.

В червні 1990 року в Бухаресті пройшли антиурядові демонстрації з вимогою звільнити колишніх комуністів. Для придушення цих протестів уряд звіз в тому числі і тисячі шахтарів. 

Придушення протестів завершилося смертю чотирьох осіб і пораненням з вогнепальної зброї трьох, а також нанесенням побоїв і позбавленням волі приблизно 1 тис. людей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.