Обама ветував обороний бюджет, але погодив допомогу Україні

П'ятниця, 23 жовтня 2015, 08:11

Вето президента Обами на закон про оборонний бюджет США не вплине на обсяг допомоги Україні.

Про це йдеться в офіційній заяві посольства США в Україні щодо останніх подій навколо військового бюджету США на наступний рік, яка є у розпорядженні "Європейської правди".

Президент США Барак Обама наклав вето на закон про бюджет на підтримку національної оборони США на 2016 р. (National Defense Authorization Act) через низку причин, не пов’язаних із обсягом допомоги Україні, що передбачена в даному документі.

Серед основних причин вотування цього закону Обамою є ігнорування Конгресом низки реформ задля модернізації американської армії, а також те, що документом у цій його редакції унеможливлюється закриття в’язниці Гуантанамо, яке є принциповим для Барака Обами.

"Обсяг оборонної допомоги для України на наступний рік у розмірі 300 млн доларів США, який підтриманий обома партіями та палатами Конгресу, не викликав застережень з боку адміністрації", – йдеться у повідомленні.

Також у дипломатичному представництві США зазначають, що навіть у разі ненабуття чинності згаданим законом та іншими складовими бюджету США на 2016 рік, військова та інша допомога Україні триватиме, позаяк щодо неї буде запроваджена т.зв. "резолюція, що триває" ("continuing resolution"), яка переносить на наступний рік всі обсяги фінансових видатків, що закладені у бюджет 2015 року.

Відзначимо, що на цей момент документ буде повернено до Конгресу. Для подолання президентського вето необхідні голоси двох третіх Сенату та Палати представників.

Голосування Палати представників щодо подолання вето заплановане на 5 листопада ц.р.

Тепер все буде залежати від того, чи вдасться зібрати необхідні для цього 290 голосів. Відзначимо, що задля подолання вето у Сенаті необхідно 67 голосів, а закон підтримали 70 сенаторів.

Нагадаэмо, раніше повідомлялося, що 7 жовтня Сенат США схвалив проект Бюджету  на 2016 рік, який передбачає можливість виділення 50 млн доларів на надання оборонного озброєння Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: