Країни ЄС узгодили план боротьби з напливом мігрантів на Балканах

Понеділок, 26 жовтня 2015, 08:56

Лідери країн ЄС та Балканських країн схвалили план з вирішення проблеми напливу мігрантів на Балканах.

Про це йдеться у повідомленні Єврокомісії.

На зустрічі, яка відбулася 25 жовтня в Брюсселі, лідери Албанії, Австрії, Болгарії, Хорватії, Македонії, Німеччини, Греції, Угорщини, Румунії, Сербії і Словенії ухвалили план дій з 17 пунктів.

Після зустрічі президент Єврокомсії Жан-Клод Юнкер заявив: "Країни, які зіткнулися з проблемою напливу мігрантів мають тісно співпрацювати. Біженцям потрібно дати впевненість в тому, що вони не опиняться наодинці зі своїми проблемами".

План дій, зокрема, передбачає цілодобовий обмін інформацією щодо кількості мігрантів, яка прибуває до ЄС по так званому західному Балканському маршруту.

Також країни домовились про створення додаткових таборів тимчасового притулку для мігрантів. Так, до кінця року Греція, за підтримки Міжнародної організації з міграції, має збільшити кількість місць для мігрантів до 30 тис. і забезпечити готовність для створення ще 20 тис. додаткових місць.

Міжнародна організація міграції надасть фінансову підтримку для створення ще 50 тис. додаткових місць в країнах Західних Балкан.

План передбачає фінансову підтримку з боку ЄБРР, Європейського інвестиційного банку.

Країни-учасники зустрічі також погодили співпрацю у сфері охорони кордонів.

Вона передбачає імплементацію Плану дій щодо лібералізації візового режиму між ЄС та Турцією, розширення операції Посейдон, посилення кордону між Болгарією та Турцією. Сторони також погодились про тіснішу співпрацю у питанні реадмісії мігрантів.

Нагадаємо, протягом останніх кількох місяців Балканські країни зіткнулись зі збільшенням потоку мігрантів, з яким не змогли справитися самостійно.

У зв'язку з цим президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер скликав екстерний саміт щодо вирішення цього питання.

Як відомо, міністри внутрішніх справ ЄС проведуть екстрене засідання щодо міграційної кризи 9 листопада. Два дні потому, лідери ЄС мають зустрітися з колегами з країн Африки та Близького Сходу на саміті в Мальті, щоб обговорити способи контролю міграційних потоків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: