Венеціанська комісія закликає ВР швидше ухвалити судову реформу

П'ятниця, 30 жовтня 2015, 15:12

Верховна Рада має діяти якнайшвидше в плані затвердження змін до Конституції в частині правосуддя.

Про це заявив секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт на брифінгу після засідання Конституційної комісії в Києві, передає УНІАН.

"З точки зору Венеціанської комісії найважливіше наразі діяти швидко. Україна очікувала на таку реформу судової системи протягом багатьох років, і наразі настав такий час, що вже треба діяти швидко і затвердити цей проект змін Верховною Радою", - сказав Маркерт.

Він нагадав, що для реалізації змін до Конституції, в разі їх ухвалення, ще необхідно буде прийняти багато законів, які стосуватимуться судової реформи.

Маркерт позитивно оцінив відсутність у проекті змін радикальних пропозицій щодо тотального звільнення всіх суддів в України. Він нагадав, що за європейськими стандартами, таке звільнення можливе за виняткових обставин, але в звичайних умовах, коли вносяться зміни до Конституції, це робити недоцільно.

За його словами, також позитивним є те, що проектом змін усуваються політичний вплив на суддівський корпус як з боку Верховної Ради, так і з боку президента, і "це дає підгрунтя для очищення судової системи".

Нагадаємо, раніше міністр юстиції Павло Петренко заявив, що Венеціанська комісія схвалила проект судової реформи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.